Takım Çalışmasında Çatışma Çözme

Takım çalışmasında çatışma, takım üyelerinin farklı hedeflere sahip olması veya aynı hedefe farklı yollardan ulaşmak istemesi gibi bireysel nedenlerden çıkabileceği gibi üyeleri ilgilendirmeyen bazı dışsal etkenler nedeniyle de yaşanabilir. Farklı kişilik özelliklerine sahip bir grup insanın beraber çalışması sonucu süreç içerisinde çatışma yaşamak gayet doğal ve yaygındır. Hatta çatışma doğru şekilde yönetilebilirse yaratıcı ve çığır açıcı fikirler doğmasını sağlayarak takıma katkı sağlayabilir.

Çatışmayı yönetirken genellikle şu yollara başvururuz:

  • güç kullanma
  • kaçınma
  • uyma
  • taviz verme
  • işbirliği yapma

Bu çatışma yöntemlerinden bazıları diğerlerinden daha olumlu olsa da her yöntemin ideal olarak kullanılabileceği durumlarla karşılaşmak mümkündür.

Güç kullanma yönteminde karar alıcı merci, kararını takım üyelerine danışmadan, gerekirse üyelerin itirazlarına rağmen otoritesini kullanarak uygulamaya koyar ve bu şekilde çatışmayı sonlandırır. Demokratik ve işbirlikçi olmayan bu yöntem, beraberinde takım üyelerinin kendilerini güçsüz ve değersiz hissetmelerine neden olup motivasyonunu düşürebilir. Fakat eğer alınması gereken karar acil bir durumla ilgiliyse ve otoriteye sahip kişinin konu hakkında takımın geri kalanından daha fazla bilgisi veya deneyimi varsa, bu yöntemin kullanılması takıma ciddi zaman kazandırarak en doğru sonucu verir.

Kaçınma yönteminde, yaşanılan çatışma görmezden gelinerek çatışmaya bir nevi ara verilir. Bu yöntem, ele alınan çatışmadan daha büyük bir problemle uğraşıldığında veya çatışma çatışmayı o an duygusal olarak kaldıramayacak takım üyeleri arasında yaşandığında kullanılarak sorunlara teker teker ve daha etkili yaklaşılmasını sağlayabilir. Fakat kaçınma yöntemi ancak geçici olarak kullanıldığında yarar sağlayabilir, sürekli olarak kullanıldığında çatışmanın sürmesine hatta büyümesine neden olabileceği unutulmamalıdır.

Uyma yöntemi, çatışmayı karşı tarafın isteklerinin yerine getirilmesiyle çözüme ulaştırır. Bu yöntemde takım üyeleri kendi fikirlerinden ve isteklerinden vazgeçerek ve çatıştıkları tarafa tüm yetkiyi vererek çatışmayı sonlandırırlar. Bu yöntem tartışma sırasında arkasında durulan fikrin aslında doğru olmadığı ve karşı tarafın önerisinin daha uygulanabilir olduğu anlaşıldığında kullanılabilir. Ayrıca bu yöntem, çatışma konusunun kişinin hedef ve değerleri için pek de önemli olmadığı, fakat karşı taraf için çok önemli olduğu durumlarda da kullanılarak sağlıklı bir çözüm yöntemi sunabilir.

Taviz verme yönteminde, çatışan taraflar eşit ölçüde isteklerinden vazgeçerek her iki tarafın da bir düzeyde memnun olmasını sağlayarak çatışmaya çözüm bulunur. Bu yöntemde hiçbir taraf isteğini tam olarak gerçekleştiremese de bir orta yol bulunarak tartışmanın sonlanması sağlanır. Bu yöntem çatışma konusunun çatışan taraflar için eşit ölçüde önem arz ettiği durumlarda kullanılmalıdır.

İşbirliği yapma yönteminde çatışan tarafların isteklerinden hiçbir şekilde taviz verilmemesine rağmen tarafların anlaşmasını sağlayacak farklı bir yöntem bulunur ve çatışma bu şekilde çözüme ulaştırılır. Demokratik karar vermenin son derece önemli olduğu takımlarda, çatışılan konunun acil olarak çözülmesinin gerekmediği durumlarda ve her iki tarafı da memnun edebilecek bir yöntemin var olabileceği fakat henüz detaylı araştırılmadığı çatışmalarda bu yöntemin kullanılması en sağlıklı sonucu verir.

Say hello!

Please send us an email and we'll get back to you, soon.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search